Pijn tijdens het schrijven, wat nu?

Au! Mijn hand doet pijn tijdens het schrijven, wat nu? Iedereen die ongeveer 15 a 20 minuten aan het schrijven is, kan last krijgen van pijn of kramp in de vingers. Dit is volkomen normaal en logisch na deze korte maar intensieve inspanning voor je hand en vingers. Bij sommige kinderen komt deze pijn al veel eerder opzetten. Bijvoorbeeld na 3 a 5 minuten of tijdens het inkleuren van een kleurplaat. Dit is erg vervelend en kan grote invloed hebben op de motivatie van je kind voor schrijven en kleuren. Want schrijven met een zere hand vindt natuurlijk niemand leuk!

Oorzaak van pijn bij schrijven

Maar hoe komt het dan dat de één na 10 minuten pas kramp krijgt en de ander na 2 minuten al met zijn of haar hand zit te wapperen? Dit ligt allemaal aan de pendruk, de druk die je op het potlood zet om te schrijven. Nu klinkt dit natuurlijk best simpel, maar zit er toch nog een klein addertje onder het gras. Er zijn namelijk twee verschillende soorten druk, waarbij er één toch echt zorgt voor die kramp in de vingers.

De eerste soort druk is de druk op het papier, deze vorm van druk is vaak te herkennen aan de donkere kleur grijs (bij potlood) of de vlekken inkt (bij pen) die op het papier verschijnen tijdens het schrijven. Bij deze vorm van druk zie je vooral dat het kind hard naar beneden drukt en dus op het papier, dit zorgt er vooral voor dat het kleuren en schrijven er wat stroef uitziet, maar hoeft niet te betekenen dat hij last krijgt van kramp.

Dan is er natuurlijk nog de tweede soort druk, dit is de druk op het potlood. Bij deze vorm komt er vaak wél kramp en pijn in de vingers bij kijken. Want bij deze vorm drukt het kind juist hard op het potlood of knijpt hij zelfs in het potlood met zijn vingers. Het kan dus zo zijn dat er op het papier een normale druk of juist lichte druk gezien wordt, maar dat er toch veel spanning in de vingers zit, je ziet dan vaak dat de vingers verkleuren door het knijpen.

Druk verminderen

Deze druk willen we natuurlijk verminderen om hopelijk het schrijven en kleuren weer leuker te maken! We geven je twee tips.

Pak een potlood en een papier en ga samen de verschillende soorten druk op het papier oefenen met elkaar. Ga eerst juist heel hard op het papier drukken en probeer dan zo steeds stapje voor stapje een lichtere kleur op het papier te krijgen. Dit hoeft niet eens met schrijven van woorden maar kan ook gewoon met kleuren! Als het nog echt lastig blijft, leg dan eens een theedoek of een prikpen-matje onder het papier en ga schrijven/kleuren. Zodra je te hard op het papier drukt, prik je er zo doorheen!

Om de druk op het potlood te verminderen kan je dezelfde techniek als hierboven beschreven gebruiken, van hard naar zacht drukken op het potlood. Een gripper kan ook helpen om de pijn te verminderen tijdens het schrijven.

Oefenen met schrijven

Blijft het oefenen thuis en op school nog lastig, en heeft uw kind nog steeds veel last van zijn/haar hand bij het schrijven? Neem gerust contact met ons op. Dan gaan we samen op zoek gaan naar de beste oplossing!