Een creatieve zomervakantie

Het schooljaar lijkt dit jaar wel voorbij gevlogen! Voor we het weten staat de zomervakantie alweer om de hoek en gaan de scholen zes weken op slot. In deze periode staan veel ouders voor een lastige opgave: ‘mama, papa, ik verveel me’. Want zes weken lang jezelf vermaken, ga dat maar eens proberen. In deze blog geeft Stella je een paar leuke en creatieve ideeën waarbij de grove en fijne motoriek gestimuleerd wordt en jouw kind weer een paar uur vermaak heeft, een win-winsituatie dus!

Stoepkrijtparcours

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op straat, Facebook of Instagram: stoepkrijtparcourtjes! In de eerste lockdown heb ik veel creatieve manieren van het maken van parcours gezien. De stoepkrijtparcours gebruik ik (bij lekker weer) ook vaak in de praktijk. Kies buiten een lange en rustige straat uit en ga aan de slag! Laat ook vooral je kind het parcours bepalen en bedenk misschien alleen een start en finish plek. Na een paar keer oefenen kunnen jullie misschien wel wedstrijdjes doen. Wie kan het snelst over het parcours? Of misschien wel met je ogen dicht waarbij de ander je moet begeleiden! Geef er je eigen draai aan en je hebt uren speelplezier buiten!

Waterspellen

Waterspelletjes zijn ook altijd een favoriet. Op Pinterest staan veel leuke en originele spelletjes waar je eigenlijk bijna geen materialen voor nodig hebt. Met wat stoepkrijt en een paar sponzen kan je bijvoorbeeld een leuk gooispelletje maken. Teken verschillende cirkels in elkaar en schrijf daar punten bij. Ga een stukje verder op staan en gooi de sponzen richting de cirkels, wie haalt de meeste punten?

Schaduwtekenen

Een van mijn persoonlijke favorieten is schaduwtekenen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een papiertje, kleurtjes en je favoriete speelgoed of knuffel! Leg je papier en speelgoed buiten op een tafel zo neer dat je aan de hand van de schaduw heel makkelijk de lijnen kan overtrekken! Vervolgens kan je deze verder helemaal zelf inkleuren en versieren. Zo maak je bijvoorbeeld de coolste dino’s of de leukste dieren na.

Spellen voor regenachtige dagen

Toch is het niet elke dag in de zomervakantie lekker weer en zijn die regenachtige dagen juist het lastigst om iets leuks in te vullen. Voor die grijze, regenachtige dag heb ik toch ook wat leuke spelletjes en creatieve oplossingen gevonden!

Maak een kijkdoos

Voor de knutselkinderen is het maken van een kijkdoos altijd erg leuk! Je bent vaak ook wel een paar uurtjes zoet en je kind kan zo heerlijk zijn of haar creatieve gang gaan door een mooie kijkdoos te versieren. Het is natuurlijk het gezelligst om dit samen te doen of allebei een eigen doos te versieren.

Liever niet stilzitten?

Voor de kinderen die liever veel bewegen en niet kunnen stilzitten, is het bedenken van leuke activiteiten vaak wat lastiger. Maar ook binnen kan er veel bewogen worden en hoef je helemaal niet stil te zitten! Zo kan je met een rol gekleurd tape op de grond ook leuke parcours maken, of met verschillende lijnen achter elkaar springwedstrijden houden. Of blaas een ballon op en kijk wie het langst de ballon kan hooghouden!

Mijn persoonlijke favoriet is verstoppertje. En dan bedoel ik niet de standaard versie. Dit gebruik ik vaak ook in de praktijk. Waarbij ik verschillende voorwerpen, zoals potloden, krijtjes, jenga blokjes verstop. Vervolgens gaat het kind hiernaar op zoek, waarna ze het terugbrengen naar de tafel en een korte opdracht (bouw de jengatoren, kleur een vakje in of schrijf een woordje op) moeten uitvoeren voordat ze verder mogen. Toch nog te makkelijk? De vloer is lava! Je mag niet meer op de grond lopen om de voorwerpen te zoeken. Op deze manier blijft het een uitdaging en speelplezier is gegarandeerd!

Fijne zomer!

Ik wens iedereen een hele fijne zomervakantie en speelplezier!

Stella Keereweer

Tijdens de zomervakantie blijft de praktijk (beperkt) open en kunnen jullie altijd bij ons terecht voor vragen of een afspraak.