Is mijn kind linkshandig of rechtshandig?

Ongeveer 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking is linkshandig. Het grote merendeel is dus rechtshandig (85-90%). Bij de meeste kinderen in groep 1, of misschien zelfs eerder, zien ouders al snel of een kind linkshandig of rechtshandig is. Maar soms is deze voorkeurshand nog niet duidelijk ontwikkeld.

Wat is een voorkeurshand?

Kinderen ontwikkelen vanaf de geboorte hun ‘voorkeurshand’ en vanaf ongeveer drie jaar gaan ze steeds meer taken met deze hand uitvoeren. Toch doen kinderen ook nog veel met twee handen. Daarom zeggen we dat de voorkeurshand pas vanaf de leeftijd van zes jaar echt duidelijk zichtbaar is.

Geen voorkeur, maar links- én rechtshandig

Er zijn alleen ook kinderen die deze voorkeurshand nog niet duidelijk ontwikkeld hebben. Dit zijn kinderen die tussen links- en rechtshandig in zitten, of nog onvoldoende met één duidelijke voorkeur gewerkt hebben.

Mensen die linkshandig én rechtshandig zijn noemen we ambidexter. Zij zijn met zowel hun linkerhand als hun rechterhand even vaardig en kunnen bijvoorbeeld met beide handen schrijven, snijden en knippen. Maar dit is niet altijd het geval bij kinderen die in groep 1/2 nog geen voorkeurshand hebben. Het kan ook zo zijn dat er nog te weinig geoefend is met één bepaalde hand, waardoor het voor het kind niet duidelijk is dat hij bijvoorbeeld alles het makkelijkst met rechts doet. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen achterlopen in de ontwikkeling van de fijne motoriek en de schrijfvaardigheid.

Oefenen met de voorkeurshand

Het is daarom belangrijk om hier thuis goed op te letten en ook voldoende te oefenen met de voorkeurshand. Hieronder een aantal tips waaraan je thuis kan zien of jouw kind links- of rechtshandig is.

Opletten tijdens het eten

Aan het begin gebruiken kinderen vaak beide handen tegelijkertijd voor een activiteit, maar na een tijdje gaan ze een voorkeur ontwikkelen. Linkshandige kinderen houden hun bakje eten het liefst vast met rechts en gebruiken de lepel met hun linkerhand. Kijk daarbij ook eens in welke richting je kind roert tijdens het eten. Linkshandige kinderen roeren tegen de klok in. Rechtshandige kinderen roeren met de klok mee.

Tekenen als oefening

Let op welke hand hij (het meest) gebruikt tijdens het tekenen/kleuren. Ook kunnen jullie een spelletje doen waarbij jij en je kind tegenover elkaar aan tafel zitten met een potlood tussen jullie in. Tel tot drie en doe een wedstrijdje wie het snelst het potlood kan pakken. Doe dit ongeveer tien keer (waarbij je je kind laat winnen) en kijk vervolgens met welke hand hij het potlood vastpakt. Dit is dan (vaak) de voorkeurshand.

Meer informatie

Ervaart jouw kind problemen met schrijven of wil je meer weten over het ontdekken van een voorkeurshand? Neem contact op met onze praktijk via 06-22141265 of stuur een e-mail.