Linda vertelt: “Bram vraagt de hele week naar de peutergym”

Het zoontje van Linda Buijze, Bram, is drie jaar. Eind april wordt hij vier en hij zit al sinds les één in oktober 2021 op de peutergym. Linda vertelt ons meer over Bram zijn ervaringen op de peutergym en wat dit sindsdien met hem gedaan heeft.

Een kind moet energie kwijt

“We waren al een tijdje op zoek naar iets uitdagends voor Bram op het gebied van spel, sport en sociaal contact. We zijn al voor meerdere behandelingen voor Bram en onze dochter bij Margriet geweest. Dus toen we een mail kregen van KOTKB met informatie over de peutergym, hebben we Bram direct opgegeven. Margriet is een van de weinigen in de omgeving die dit aanbiedt en er wordt op een andere manier uitdaging geboden dan je thuis als ouder biedt.”

Sociaal contact met andere kinderen

“Bram vraagt de hele week naar de peutergym. Vooral juf Stella vindt hij helemaal fantastisch! Daarnaast is het stukje sociale contact met leeftijdsgenootjes fijn en kunnen de kinderen lekker spelen en doen wat ze willen.”

“De uitdaging in de toestellen vindt Bram het leukst. Hij kan lekker actief bezig zijn, rondjes rennen, helpen met op- en afbouwen. Ook vindt hij het heel leuk om andere kinderen te helpen in het parcours en met de toestellen.”

Een eigen belevingswereld

“Zelf blijf ik eigenlijk altijd kijken tijdens de peutergymles. Puur uit interesse. Het is ook heel leuk om te zien hoe hij vooruit gaat en welke onderdelen ze tijdens de les oppakken. Zo ga je thuis makkelijker het gesprek aan met je kind om belangstelling te tonen in hun beleveniswereld. Je ziet je kind echt op een andere manier.”

Motorische en persoonlijke groei

“Sinds de peutergym is Bram motorisch heel erg vooruit gegaan. In de speeltuin zie je dit ook terug, dan loopt hij toch een eind voor op andere kinderen van zijn leeftijd. Maar ook op persoonlijk vlak is Bram ontzettend gegroeid. Hij durft beter op kinderen af te stappen en kan zelf ook goed om hulp vragen als hij dat nodig heeft. Het is een stukje zelfredzaamheid wat erbij komt kijken.”

Alle ruimte en oog voor de kinderen

“Tijdens de peutergymles krijgen de kinderen alle ruimte van de juffen Stella, Margriet en Heidi. Er staat iedere les een parcours uitgezet, maar ze kunnen ook altijd met ballen of blokken spelen. De juffen proberen de kinderen natuurlijk wel mee te krijgen in het parcours, maar als dat nog even lastig is, is dat ook goed. Ik kan me voorstellen dat dat heel fijn is voor de kinderen.”

“Tegelijkertijd houden de juffen ook altijd oog voor de kinderen individueel. Bram is nu de oudste van de groep, en dat zie je ook wel terug. Stella, Margriet en Heidi pakken dat heel goed op door dan weer een nieuwe oefening of spel aan te bieden. Zo blijft het voor alle kinderen leuk en uitdagend!”

Wil je meer weten over de peutergym? Bekijk de peutergympagina op onze website en schrijf jouw kind in!