Moeite met schrijven, wat nu?

De ontwikkeling van het schrijven begint eigenlijk al bij de ontwikkeling van de fijne motoriek op jonge leeftijd. Denk hierbij aan dop op- en afdraaien, knoop en rits open en dicht doen, het maken van een puzzel, spelen met duplo, muntjes in de spaarpot doen, knippen, plakken, kleien tekenen, kleuren, noem maar op. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het schrijven wordt aangeboden op de manier hoe wij dat kennen, met potlood, pen en papier. Maar wat nou als jouw kind de fijn motorische taken en de schrijfopdrachten helemaal niet leuk vindt? Er pijn van krijgt in de hand of de vingers? Of het naar eigen zeggen helemaal niet goed kan? Of liever buiten een balletje gaat trappen en helemaal geen zin heeft om ook maar iets te doen wat met schrijven te maken heeft? Dat wordt lastig, zeker als hij/zij steeds ouder wordt en schrijven op school steeds belangrijker wordt.

Wat kun je als ouder zelf doen?

Het enige wat je als ouder kunt doen is proberen het schrijven en/of de andere fijn motorische taken aan te bieden, al op jonge leeftijd en op een LEUKE manier. Probeer te zoeken naar het interesse gebied van jouw kind en biedt op dat gebied speelgoed, materiaal of schrijf- en tekenspellen aan. Maak cadeautjes voor opa’s en oma’s, hang het gemaakte werkje thuis op, speel samen met je kind en geef vooral veel complimenten.

Wist je dat je al kunt verven met een baby? Doe een paar druppels ver op een kleurplaat of papier en doe deze in een computermapje. Laat het kind in buiklig met de handen over het papier bewegen. Op deze manier wordt de kleurplaat ‘ingekleurd’. Hoe leuk om dit vervolgens cadeau te geven een familielid die binnenkort jarig is?

Wil je meer informatie over hoe kinderoefentherapie jouw kind kan helpen? Of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op voor meer informatie.