Veilig met jouw kind op de fiets: fietsstoeltje

Het is een veel gestelde vraag in de praktijk: “Wanneer mag mijn kindje mee op de fiets, op een fietsstoeltje?” Het is voor ouders heel erg handig om wat meer bewegingsvrijheid te hebben, alleen wanneer is het juiste moment? Want op die straal van vijf kilometer om het huis, zijn we op een gegeven moment ook wel uitgekeken.

Zelfstandig tot zit komen

Als je een kindje mee wilt nemen op de fiets, is het belangrijk dat je kindje zelfstandig tot zit kan komen. Dus helemaal los, op de grond, zonder steun van een opvangkussen. Het is dan natuurlijk ook belangrijk dat je kindje dit wel een tijdje vol kan houden en niet na een minuut of twee alweer omvalt.

In een fietsstoeltje stabiel zitten, kost energie

Fietsen vraagt motorisch gezien heel veel van een kindje. Het kind moet namelijk zelf blijven zitten, terwijl het hindernissen, obstakels en richtingsveranderingen opvangt. Deze bewegingen vragen veel van de stabiliteit van jouw kindje en kosten ook energie. Wanneer het hoofdje van jouw kindje nog niet zo stabiel is, kan het deze nog niet zo goed overeind houden en beweegt het hoofd alle kanten op, zonder dat het hier wat aan kan doen. Dit wil je liever niet voor jouw kindje en kan ook zeker gevaar met zich meebrengen.

Kortom, neem de tijd en wacht tot jouw kindje echt goed zelf kan zitten. Meestal is dit rond een maand of tien. En als jouw kindje sterk genoeg is, veel fietsplezier samen!