Buikkramp en overstrekken bij jouw baby, wat kun je hieraan doen?

Helaas, buikkramp is iets waar bijna alle kindjes mee te maken krijgen. Dit is niet alleen vervelend voor je kindje, maar ook een ouder kan het er moeilijk mee hebben. Door de kramp heeft jouw kindje pijn in de buik en is hierdoor vaak huilerig én soms ontroostbaar. Jouw kindje snapt niet wat hij doormaakt en heeft ook geen idee hoe hij er weer vanaf komt.

Hoe ontstaan buikkrampen bij baby’s?

Buikkrampen ontstaan meestal vanaf de tweede week na de geboorte en heeft vaak een piek rond de zes weken. Het maag- en darmstelsel is nog onrijp, waardoor het verteren van voeding soms best een klus is. Ook kunnen luchtbellen in de voeding voor kramp zorgen. Dit zie je vaak bij gulzige drinkers. Soms kan het ook komen door overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Maar bij de meeste kindjes gaat het om gasvorming in de darmen.

Hoe kun je buikkramp herkennen?

Kindjes bewegen vaak wild met de armen en benen en proberen ineen te kruipen. Ook zijn er kindjes die overstrekken uit onmacht. Je kindje huilt veel, kan ontroostbaar zijn en heeft bij het huilen de ogen goed open. Wanneer een kindje juist vermoeid is, zijn de ogen gesloten tijdens het huilen.

Wat is overstrekken?

Kindjes kunnen zich soms overstrekken tot een plank of zelfs tot een banaan. En dat is een teken dat er iets aan de hand is. Baby’s overstrekken om papa en mama te laten weten dat er een oplossing moet komen, want dit is niet oké op het moment. De spierketen die hiervoor wordt gebruikt is het makkelijkst aan te spannen voor een kindje, omdat hij al veel op de rug ligt. Kortom, het is dus een makkelijke houding om aan te nemen om het ongenoegen te uiten.

Fietsen, fietsen en nog meer fietsen

Wanneer je zeker weet dat je te maken hebt met kramp, dan kun je niets anders doen dan troosten en proberen om de pijn te verlichten. Ieder kind heeft hiervoor zijn eigen gebruiksaanwijzing en dit is zoeken. Meestal vinden kindjes het prettig om iets warms op de buik te hebben, in een bolle houding gedragen te worden, in een draagzak te zitten of afleiding te hebben van bijvoorbeeld het geluid van de douche. Ook kan een fietsbeweging van de benen helpen. Beweeg beide beentjes tegelijk en zorg ervoor dat dit geen gevecht wordt, want dan werkt het averechts. Aanspanning van de buikspieren zorgt namelijk juist voor een drukverhoging in de buik.

Overstrekt jouw kindje zich vaker of is hij vaker onrustig? Maar zonder last van buikkrampen? Dan kijken we graag met jullie mee in de praktijk. Op deze manier geven we wat tips en trucs op maat, om zo de klachten snel te laten verminderen.