Billenschuiven: wat kan het kwaad?

Ik laat het al vaak naar voren komen, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Toch kan het zo zijn dat een bepaalde manier van bewegen of een ontwikkeling in de motoriek vragen met zich mee brengt. Neem bijvoorbeeld billenschuiven. De meest bekende manieren van voortbewegen bij kleintjes zijn rollen, tijgeren en kruipen. Maar er zijn ook kinderen die zich op hun rug – of op hun billen schuivend door de kamer bewegen. Dit brengt vaak vragen met zich mee, omdat het niet ‘standaard’ is of ‘volgens het boekje’.

Billenschuiven, hoe komt dit nu eigenlijk?

De manier van voortbewegen is van veel factoren afhankelijk. Er speelt vaak een stukje erfelijke aanleg mee. Veel ouders herkennen de manier van voortbewegen, omdat zij dit zelf óf een ander kind in de familie dit ook heeft gedaan. Daarnaast spelen lichaamsfactoren een rol. Soms lukt het kinderen niet goed om hun hoofd goed omhoog te houden, omdat ze niet vaak en graag op hun buik spelen. Het is dan natuurlijk ook niet aantrekkelijk om je voort te bewegen in buiklig. Verder kan de omgeving ook een rol spelen bij de ontwikkeling van billenschuiven. Kinderen worden bijvoorbeeld vaak op hun rug gelegd in een box of onder een babygym, zitten veel in een maxi cosy of wipper, of worden te vroeg tot zit gestimuleerd.

Kan het kwaad om billen te schuiven?

Bij billenschuivers is er vaak sprake van opvallend (emotioneel) gedrag en frustratie. Vaak is er sprake van verzet tegen het liggen op de buik. Het kind wil opgetrokken worden tot zit, zonder zelf tot zit te komen. Het kind kan emotioneel heftig reageren en hulpeloos gedrag vertonen en loopt vaak vast in de ontwikkeling van verdere motorische mijlpalen.

Aan de slag met motoriek

Kinderoefentherapie Kaag & Braassem is gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling van de allerkleinsten. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en oplossing van een achterblijvende motoriek. Door middel van speelse oefeningen en spelletjes gaan we aan de slag om de motoriek te stimuleren, zodat ook jouw kind zich goed en met veel plezier kan leren voortbewegen.

Wil je meer informatie over hoe kinderoefentherapie jouw kind kan helpen? Of wil je meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op voor meer informatie.