Waarom we liever geen vuisthandjes willen bij baby’s

Eigenlijk is het gebruik van de handen heel normaal. Alle bewegingen zijn zo geautomatiseerd, dat we vaak niet eens meer na hoeven te denken over de uitvoering hiervan. Voor de allerkleinsten die net zijn geboren, is dit natuurlijk wel anders. Ze moeten nog ontdekken dat ze überhaupt handen hebben en waarvoor je deze kunt gebruiken. Gaandeweg leren baby’s dit natuurlijk steeds beter en worden de bewegingen steeds soepeler.

Oefenen met je kindje

Baby’s maken veel bewegingen in eerste instantie vaak uit een reflex. En als ze dan ouder worden, zal het reflex langzaam uitdoven. Uiteindelijk kan jouw baby zelf de bewegingen maken en lossen de bewegingsproblemen zich op. Wist je dat baby’s hun handen vaak leren kennen door toeval? Bijvoorbeeld wanneer ze tegen voorwerpen aanslaan of plots een voorwerp uit de box in hun handen hebben. Als je dit veel oefent met je kindje, zul je merken dat kinderen hier steeds handiger in worden en dat ze verschil gaan ontdekken in verschillende voorwerpen en materialen. Uiteindelijk worden de bewegingen doelgericht.

Vuisthandjes

Bij sommige baby’s zie je dat zij hun handjes veel dichtknijpen en vaak vuisthandjes hebben. Wanneer zij hun handen het grootste gedeelte van de dag in deze positie houden, is het lastiger om met de handjes te spelen en bijvoorbeeld verschillende materialen te voelen. Spanning en stress bij het kindje kan de oorzaak zijn, maar soms is de oorzaak voor ouders minder duidelijk.

Advies

Het is belangrijk om de handen van je kindje spelenderwijs te stimuleren. Dit doe je door speeltjes aan te bieden van verschillende materialen en vormen. Vaak werkt het beter om ’hardere’ materialen te gebruiken, omdat deze beter te voelen zijn dan bijvoorbeeld een zachte knuffel. Probeer niet de handjes zelf te openen met de handen, dit geeft vaak aan averechtse reactie van je kindje.

Wanneer het niet lukt? Geen ramp, de kinderoefentherapeut kijkt graag met je mee en biedt begeleiding op maat. Samen met jou gaan we op zoek naar de juiste tips en oefeningen voor jullie kindje.