Pas op voor de tabletnek

Klachten als gevolg van een foute houding bij schermgebruik. Een tabletnek is een veel voorkomend probleem. De meeste kinderen ervaren pijn of een zeurend gevoel bovenin de nek, soms met uitstraling naar de nek, soms ook met hoofdpijn. De klachten worden veroorzaakt door lang vooroverbuigen met hangende schouders en vooruitgestoken hoofd. Dat is heel zwaar voor de nek. Je moet weten: een hoofd weegt tussen de vijf en zeven kilo. Maar hoe verder je kantelt, hoe meer gewicht erbij komt. Voorover hangend moeten je nekspieren een gewicht van zo’n 25 kilo tillen. Dat is een groot verschil.

De tablet en het mobieltje zijn verweven in onze maatschappij. Niet alleen thuis, ook op school maken we er gebruik van. Als je dat doet in een verkeerde houding, dan krijg je sneller klachten. Een kinderlichaam is flexibel en corrigeert nog veel. Juist daarom is het voor ouders belangrijk om in actie te komen als hun kind aangeeft dat er klachten zijn. Want dan is er wel wat aan de hand.

Een goede zithouding

De beste houding is een wisselende houding.

  • Zorg voor een goede zithouding. Schuif billen goed aan tegen de achterkant van de stoel of bank en houd je rug tegen de leuning. Zo voorkom je dat je voorover zit en je rug bol gaat hangen in de ruimte die vrijkomt.
  • Draai af en toe met je schouders en/of beweeg je hoofd een paar seconden opzij.
  • Voor jongere kinderen: ga eens op je buik liggen. Hierdoor strek je je rug.

Tips om een tabletnek te voorkomen

  • Houd je telefoon of tablet recht voor je.
  • Gebruik een tabletstandaard (kantel niet je hoofd, maar het apparaat).
  • Houd je hoofd boven je romp.
  • Beweeg tussendoor (download bijvoorbeeld een app die om de twintig minuten een seintje geeft).