Thuis oefenen met je kind, hoe dan?

Veel ouders vinden het lastig om spellen en oefeningen te bedenken voor hun kinderen. De week zit al heel vol met school, werk en allemaal verplichtingen én om daarnaast ‘’motorisch verantwoord’’ bezig te zijn, dat is lastig. Vaak hoor ik dan ook aan het begin van een behandelproces: ‘het is niet gelukt hoor om te oefenen’, ‘ik heb er helemaal niet aan gedacht om Jip thuis te laten oefenen’ óf ‘Janneke had geen zin om te oefenen, daardoor hadden we ruzie’. Maar ‘oefenen’ moet geen verplichting zijn, het is toch een feest om samen te spelen met je kind?! Alleen de truc is… hoe maak je het leuk?! Hoe zorg je ervoor dat je kind zelf met spel-/oefeninitiatief komt?

Tip 1:

Het begint allemaal met samen spelen.. met aandacht. Want iets wat je aandacht geeft, dat groeit, toch? Maak eens een gekke hindernisbaan in de kamer, gebruik hiervoor stoelen/kussens/krukjes/dekens/knuffels. Maak er samen een feestje van en je zult zien, kinderen gaan later zelf ook leuke hindernisbanen bedenken, terwijl jij ondertussen een andere klus in het huis kunt afmaken.

Tip 2:

Fantasie is echt héél spannend en daagt uit tot vaker spelen. Want hoe leuk is het als je op een wiebelboot staat op het water, en de vissen en krokodillen mogen niet in je tenen bijten? Maak de evenwichtsoefening spannend en verzin er een leuk verhaal omheen.

Tip 3:

Competitie. Veel kinderen zijn competitief ingesteld en willen het liefst winnen. Maak hier gebruik van. Ga jij vaak met vertraging de deur uit, omdat het aankleden zo lang duurde. Maak er een wedstrijd van of gebruik tijdsdruk. Kun jij binnen 30 tellen je schoenen aantrekken? Tel samen tot 30 en kijk of het is gelukt.

Tip 4:

Probeer te spelen met materialen die je al in huis hebt. Hebben jouw kinderen ook zoveel knuffeldieren? Probeer ze in een mand te mikken voor 10 punten. Spaar lege flessen en maak een bowlingbaan of bouw een toren van wc-rollen.

Tip 5:

Beloningssysteem. Een sticker is het he-le-maal. Wat knap van jouw kind dat hij al 10 stickers heeft gespaard. En hoe tof dat hij bij een volle kaart mag kiezen wat het avondeten mag zijn.

Tip 6:

Complimenten. Geef eens een gericht compliment. ”Wat knap dat jij al zo goed je potlood kunt vasthouden. Kun je mij dit ook leren?” Je zult zien, je kind is trots op zichzelf! Dat maakt je toch gelukkig als ouder.

Tip 7:

Maak een oefening onderdeel van je dagelijks leven. Daag je kind uit om samen op 1 been te staan, terwijl jullie je tanden poetsen of wanneer hij naar zijn favoriete tv-programma kijkt. Ga eens op je buik liggen, terwijl je een gezelschapsspelletje speelt/met de tablet speelt of tv kijkt. Moet jouw kind vaker springen? Breng je kind iedere avond naar bed, terwijl jullie als ‘kikker’ naar bed springen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Kortom, ‘van proberen kun je leren’.. dus, veel plezier en succes!