Tips voor het voorkomen van een voorkeurshouding bij jullie kindje:

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Er komt zoveel op je af en je krijgt veel adviezen over je zwangerschap en de bevalling, of je daar nu op zit te wachten of niet. Onbewust filter je de voor jou nodige informatie en doe je ermee wat je wilt. Het helpt je verder en geeft antwoord op je vragen. Maar heb je wel eens nagedacht over de eerste weken met jouw kleine baby? Je kunt je daar natuurlijk wel een kleine voorstelling van maken, maar het is vast heel erg onwerkelijk om daar nu vast over na te denken. Als je al een kleintje rond hebt lopen, ben je misschien de eerste weken van zijn/haar baby tijd al weer vergeten. Of stel je je voor hoe het zal zijn met een klein broertje of zusje erbij.

 

Ik wil je niet platgooien met mijn goede raad, maar wil je wel heel graag wat tips meegeven om een voorkeurshouding of afplatting van de schedel bij jullie kindje te voorkomen. De reden hiervan?..

Begin vanaf de eerste week..!

Sinds ouders het landelijke advies krijgen om baby’s ter voorkoming van wiegendood op de rug te laten slapen, neemt het aantal baby’s met een voorkeurshouding toe. Wanneer een baby zijn hoofdje te vaak naar dezelfde kant heeft gedraaid, zowel in de slaap als overdag, is er sprake van een voorkeurshouding. Dit kan leiden tot een afplatting van de schedel. Bij jonge baby’s is de schedel nog dun en zacht en kan deze makkelijk vervormen. Als gevolg van het te vaak op één zijde liggen kan de schedel aan deze zijde afvlakken. Wanneer de baby een voorkeur heeft voor het midden zal de achterkant van het hoofdje iets platter kunnen worden.

Hoe jonger het kindje, hoe zachter de schedel, hoe sneller een afplatting. Het is dus heel verstandig om vanaf de eerste week na de geboorte al actief het hoofdje van de baby te draaien. Hang bijvoorbeeld een slab aan de wieg en laat het kindje naar het slabbetje kijken. Wissel dit de dag erna om. Door de slab aan de wieg te hangen, kun je goed onthouden welke kant er aan de beurt is.

Wissel van houding tijdens het voeden

Baby’s hebben heel vaak voeding nodig. Probeer daarom tijdens het voeden eens van houding te wisselen. Bij borstvoeding gebeurt dit automatisch al. Krijgt een kindje flesvoeding, dan krijgt het vaak voeding vanuit de voorkeurshand van de ouder. Wissel dit eens af. Of leg een kindje op je knieën terwijl deze gebogen voor je op de bank staan. Zo maak je gezellig oogcontact en kun je je kindje vanuit het midden voeding geven.

De maxi cosy

De maxi cosy is een super handig vervoersmiddel. Op deze manier kan een kind veilig in de auto vervoerd worden. Echter kan een kind niet variëren van houding in de maxi cosy. Gebruik de maxi cosy daarom alleen voor noodzakelijk vervoer in de auto. Ga je met de auto ergens naar toe en loop je daarna een rondje? Til je kindje dan over in de wandelwagen. In de wandelwagen kun je het hoofdje namelijk wel goed draaien en dus variëren van kant.

Op de buik

De grootste ellende voor een baby. Op de buik liggen met ongetrainde spieren. Ga zelf maar eens actief je spieren trainen, nadat een hele tijd niet hebt gesport. Dan heb je het zelf ook zwaar en kun je wel wat aanmoediging gebruiken. Door een baby van jongs af aan al kleine momentjes actief op de buik te laten liggen, help je jouw kindje de spieren te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld het verschoningskussen. Laat jouw kindje na iedere keer verschonen, heel even op de buik liggen. Je zult merken, het gaat steeds makkelijker! Deze spieren zijn nodig bij de ontwikkeling van de motorische mijlpalen. Maar hierdoor leert het kind zelf zijn hoofd wat vrijer te bewegen.
Oefentip: leuk om te timen hoe lang een kind het volhoudt. Zo kun je iedere keer weer een nieuw PR zien. Dit motiveert en het is natuurlijk leuk om te zien dat jouw kindje vooruit gaat.

 

Kortom, variatie is heel belangrijk bij het voorkomen van een voorkeurshouding of afplatting van de schedel. Begin bij deze basis en kijk wat dit voor jouw kindje doet. Merk je dat er toch een voorkeurshouding ontstaat of dat een schedel gaat afvlakken, trek dan laagdrempelig aan de bel bij een professional.

 

 

Wist je dat Kinderoefentherapie Kaag & Braassem is gespecialiseerd in het verhelpen van een voorkeurshouding en afplatting van de schedel? De kinderoefentherapeut kan je geruststellen en gaat samen met jou op zoek naar de juiste tips en trics voor jullie kindje. Door middel van een schedelmeting kunnen we de exacte vorm en groei van de schel heel nauwkeurig in de gaten houden. Naast deze meting oefenen wij op een speelse manier met jouw baby en laten je ervaren hoe je deze oefeningen thuis zou kunnen doen. Naast oefening is advies over verzorging, houding en beweging erg belangrijk.

 

schedelmeting-baby-300×228
Swoosh_oranje-cta-balk_bovenkant

Aanmelden voor oefentherapie?

maak een afspraak of bel naar: 06-22141265

Maak een afspraak
krokie_cta
Swoosh_onderkant

© Kinderoefentherapie Kaag & Braassem

Vind ons ook op: