Hoofdpijn, nekpijn of rugklachten bij jonge kinderen

Een jongen van 5 jaar klaagt sinds enkele weken over rugpijn. Iedere dag komt hij thuis uit school met rugpijn. Meestal is hij druk en beweeglijk, maar nu kan hij in ene erg moe zijn en wil dan alleen maar bankhangen. Ouders maken zich zorgen. Wat is er aan de hand?

Een meisje van 11 jaar heeft sinds een tijdje last van haar schouders. Het wordt erger als ze de hele dag op school stil moet zitten, maar heeft er ook last van tijdens het zwemmen. Haar vraag is: hoe kom ik van de pijn af?

Lichamelijke klachten op jonge leeftijd
Kinderen of tieners kunnen soms hoofdpijn, nekpijn of rugpijn ontwikkelen, waardoor zij hier last van hebben op school of tijdens het sporten. Dit soort klachten kunnen erg vervelend zijn, niet alleen omdat het vervelend is voor het kind en hij of zij bepaalde activiteiten in het dagelijks leven minder goed kan uitvoeren, maar het kan ook zorgen voor ouders met zich meebrengen.

Sommige kinderen of tieners lopen scheef, zitten met voorover gebogen schouders, hangen in hun rug wanneer zij staan of zitten vaak onderuitgezakt. Deze lichaamshoudingen kunnen lichamelijke klachten veroorzaken bij kinderen, zoals hoofdpijn, nekpijn of rugpijn.  Dit kan zeer pijnlijk en vervelend zijn. Kinderoefentherapie Kaag & Braassem kan hulp bieden! Samen zoeken we naar de oorzaak van de rugpijn en pakken deze aan op een leuke en speelse manier.


De tabletnek

Een steeds meer voorkomend probleem onder kinderen tussen de 8 en 18 jaar is de ‘’tabletnek’’.  Al op jonge leeftijd brengen veel kinderen de dag zittend door in een verkeerde houding. Veel kinderen zitten onderuitgezakt met hun hoofd naar voren gebogen tijdens het gebruik van smartphone of tablet. Dit heeft een grote impact op de nekspieren. Een hoofd wat normaal 5 kilo weegt, weegt met de kin op de borst wel 25 kilo. De nekspieren zijn erg kwetsbaar en kunnen dit gewicht niet dragen. Hierdoor ontstaan er lichamelijks klachten. Kinderen met een tabletnek klagen vaak over hoofdpijn of pijn aan de nek en schouders.

Speelt of werkt jouw kind ook veel met tablet of smartphone? Let eens op de houding. Is deze erg ingezakt of krom? Dan zou dit voor vervelende klachten aan rug, nek en schouders kunnen zorgen. Tijd om er wat aan te doen! Voorkomen is ten slotte beter dan genezen.

Wist je dat kinderoefentherapie volledig wordt vergoed door de zorgverzekeraar? Ook voor preventieve behandelingen. Dus twijfel niet en maak een afspraak. Tot ziens in de praktijk