Mijn baby heeft een voorkeurshouding, de schedel is afgevlakt, wat nu?

Veelgehoord in de praktijk. ”Mijn baby heeft een voorkeurshouding, de schedel is afgevlakt, wat nu? Is het nog wel op te lossen? Zijn we er op tijd bij?” Een voorkeurshouding bij een baby kan lastig zijn, want wat kun je als ouder nou precies doen om deze voorkeurshouding te verhelpen? Op internet is er veel informatie te vinden, ouders hebben vaak zelf al heel veel gedaan, maar soms werkt dit nog onvoldoende. De onzekerheid slaat toe.. ”doen we het dan verkeerd”? Het is helemaal vervelend als je kind door een voorkeurshouding een afgeplatte schedel ontwikkelt of bijvoorbeeld moeilijk zou kunnen omrollen. Maar wat is een voorkeurshouding nou eigenlijk precies? En waardoor kan er een afgeplatte schedel ontstaan?

Sinds ouders het advies krijgen om baby’s ter voorkoming van wiegendood op de rug te laten slapen, neemt het aantal baby’s met een voorkeurshouding toe. Wanneer een baby zijn hoofdje te vaak naar dezelfde kant heeft gedraaid, zowel in zijn slaap als overdag, is er sprake van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan leiden tot afplatting van de schedel. Bij jonge baby’s is de schedel nog dun en zacht en kan deze makkelijk vervormen. Als gevolg van het te vaak op één zijde liggen kan de schedel aan deze zijde afvlakken. Wanneer de baby een voorkeur heeft voor het midden zal de achterkant van het hoofdje iets platter kunnen worden.

Verzorgingsfactoren spelen een grote rol bij het ontstaan van een voorkeurshouding, maar ook de beweeglijkheid van de rug en nek, de kracht van de spiertjes, of je baby te vroeg is geboren of juist wat aan de late kant, een laag geboortegewicht of juist hoger.

Wat is de oplossing?
Kinderoefentherapie Kaag & Braassem is gespecialiseerd in het verhelpen van een voorkeurshouding en afplatting van de schedel. De kinderoefentherapeut kan je geruststellen en gaat samen met jou op zoek naar de juiste tips en trics voor jouw kindje. Daarnaast kan de kinderoefentherapeut hulp bieden bij het voorkomen van een voorkeurshouding. In de praktijk (of aan huis) kunnen we een meting uitvoeren, waarbij we precies kunnen zien wat de exacte vorm van de schedel is. Door deze meting kunnen we de verandering van de schedel heel nauwkeurig in de gaten houden. Naast deze meting oefent de kinderoefentherapeut op een speelse manier met jouw baby en laat je ervaren hoe je deze oefeningen thuis zou kunnen doen. Naast oefening is advies over verzorging, houding en beweging erg belangrijk.

Vragen, twijfels of zou je je kind willen aanmelden voor het verhelpen of voorkomen van een voorkeurshouding? Kinderoefentherapie Kaag & Braassem staat voor jullie klaar! Hoe eerder je erbij bent, hoe beter voor het herstel ?

Vergoeding
Kinderoefentherapie valt onder het basispakket van uw zorgverzekering. Dit betekent dat de eerste 18 behandelingen automatisch vergoed worden vanuit het basispakket. Er wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico.