De W-zit: waarom niet?

Veel kinderen zitten tijdens het spelen op de grond in de W-houding, ook wel de omgekeerde kleermakerszit. Bij deze zithouding zit het kind op de knieën, maar met de onderbenen naar buiten gedraaid en plat op de grond: de benen vormen de letter W.

Herken je deze houding ook bij jouw kind?

Voor veel kinderen is dit een gewoontehouding die al van kleins af aan door zichzelf is aangeleerd. Wanneer een kind begint te kruipen en zich opricht om op de knieën te steunen, is het een makkelijk gevolg om vervolgens in te zakken en in de W-houding terecht te komen. Wanneer kinderen vervolgens voor een langere tijd in deze houding spelen kan dit later voor lichamelijke klachten zorgen.

Maar wat is er nu zo slecht aan deze houding?

Voor veel kinderen is de W-zit een comfortabele houding, echter kan deze houding op lange termijn voor gewrichts- en spierklachten zorgen. Deze klachten kunnen ontstaan in de heupen, rug, benen en voeten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij bijvoorbeeld het lopen, rennen, zwemmen etc.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Thuis kun je jouw kind stimuleren om de juiste zithouding aan te nemen. Dit doe je door je kind erop te wijzen dat ze ”verkeerd” zitten en te benoemen wat een betere manier is. Je kunt uitleggen dat ze bijvoorbeeld in kleermakerszit op de grond kunnen spelen of op de knieën, maar dan met de voeten onder de billen. Bij jongere kinderen kun je ze zelf helpen, door de voeten onder de billen de schuiven. Bovenstaande is van toepassing wanneer de kinderen langdurig in deze houding spelen. Tijdens het maken van een transfer is deze houding geen probleem 😉

Vragen? Neem gerust contact op met de praktijk.