Heeft mijn kind last van stress?

Stress
Bij stress denken we vaak aan volwassenen die het te druk hebben, waarbij de werkdruk in combinatie met het privé-leven te hoog is. Maar ook kinderen kunnen last hebben van spanning en stress. Dat is eigenlijk niet gek in het drukke dagelijkse leven van nu.

Een beetje spanning en stress op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad en helpt ons soms juist om bijvoorbeeld beter te presteren. Maar stress en te veel spanning wordt ongezond en een probleem als deze te lang duurt en/of te hevig is. De balans in je lichaam tussen draaglast en draagkracht is dan verstoord. En dat gaat het lichaam merken.

Langdurige stress bij kinderen kan soms vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld:
– Vaak hoofdpijn of buikpijn
– Problemen met de ademhaling
– Slaapproblemen
– Vermoeidheid
– Concentratieproblemen
– Onrust in het hoofd
– Snel geprikkeld zijn of huilen
– Driftbuien
– Teruggetrokken zijn

Dit kan soms lastig zijn voor kinderen, omdat ze hierdoor niet goed meer kunnen functioneren op school en/of niet lekker in hun vel zitten. Dit kan voor lastige situaties zorgen thuis of op school.

Kinderen zijn zich vaak nog niet bewust van stress, spanning en de gevolgen hiervan op het lichaam. Zij moeten nog leren wat hun grenzen zijn, waarom ze stress hebben en wat ze eraan kunnen doen. Herken je stress bij jouw kind? Dan wordt het hoog tijd om je kind te leren ontspannen. Want tenslotte is ontspannen niet alleen heel belangrijk, het is ook leuk!

Kinderoefentherapie helpt bij klachten door spanning en stress
Kinderoefentherapie kan kinderen met klachten door spanning en stress helpen, door het bieden van ontspanningstherapie. Door middel van leuke ontspanningsoefeningen, bewust worden van spanning en ontspanning en het verbeteren van de lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten worden de klachten vaak opgelost. Hierdoor zitten kinderen weer lekkerder in hun vel. Tijdens de kinderoefentherapie wordt rekening gehouden met de leeftijd van het kind. Bij jongere kinderen wordt bijvoorbeeld meer gedaan met visualiseren en fantasie. Bij de kinderoefentherapie maken we gebruik van een voorleesboekje. Dit is een leuk boekje met ontspanningsoefeningen, wat je als ouder zelf ook aan kunt schaffen. Hierdoor kun je thuis ook fijn samen ontspanningsoefeningen doen met je kind, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
Boekentip: ‘de wens ster’

Meer informatie? Neem gerust contact op met de praktijk.
Kinderoefentherapie Kaag en Braassem is gevestigd in Roelofarendsveen, in het Hof van Alkemade.