Mijn kind heeft een scoliose

Scoliose, wat is dat?

Een scoliose is, kort gezegd, een kromme rug. De rug groeit scheef naar één zijkant, waardoor één of twee bochten in de wervelkolom ontstaan. Ook staan de ribben aan één zijde hoger en staan de schouders vaak scheef. Dit komt doordat de wervelkolom verbonden is met de ribben en de schouderbladen op de ribben liggen.

Wanneer ontstaat scoliose?

Meestal ontstaat een scoliose in de puberteit tijdens een groeispurt. Het kan ook op jongere leeftijd ontstaan. Ouders valt vaak op dat de rug van hun kind wat scheef is gegroeid of er is een duidelijk verschil in de hoogte van beide schouders. Een scoliose geeft niet direct klachten, maar kan op den duur wel pijnlijk zijn. Spieren zijn zwak of kort geworden en kunnen daardoor pijnklachten geven. Dit kan zich uiten in pijn in de rug, nek of schouders.

Hoe behandel je scoliose?

De behandeling van de kinderoefentherapeut is gericht op:

  • verbeteren van de beweeglijkheid van de rug
  • verbeteren van spierkracht
  • verbeteren van houdingscorrectie zodat verergering van de bocht in de rug voorkomen wordt

Dit doen we door het aanleren van ander houdings- en bewegingsgedrag in het dagelijks leven, zoals bij: sporten, zitten, lopen, studeren en staan.Bij de behandeling staan spel en plezier centraal en proberen we zoveel te oefenen binnen de belevingswereld van het kind.

Voor vragen of een houdings-check van uw kind, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk. Wij helpen u en uw kind graag!